Enver Colakovic: Pisac, Pjesnik, Prevodilac

Enver Colakovic je najbolji poeta i pisac Bosne. Autor legendarne Legende o Ali-pasi, Lokljana,
Malog Svijeta, Knjige Majci, Meluna i drugih romana.

Melun

Milan je sin siromašnog abadžije iz Kragujevca, koji upornim radom postaje glavni dioničar u "Drini" korporaciji rudnika u Beogradu. No,on propada, te kao osiromašeni bivši bogataš odlazi u Sarajevo.

Tu upoznaje starca Hadži Mujagu, finog i religioznog predstavnika drevnih Sarajlija. Od Milana on postaje Melun,kako ga Mujaga prozva. Starac Mujaga upoznaje Meluna sa Sarajevom kakvo je nekad bilo, sa ostacima tradicionalnog života. Melun upoznaje bjedu i siromaštvo muslimanskog življa upropaštenog novim poretkom. Radnja se zbiva izmedu dva rata, u vrijeme kada su tvornice ubrzano zamjenjivale male radionice i trgovine Baščaršije.To je i vrijeme u kome se rađa nacizam i fašizam, ali i ljevičarstvo i komunizam.

Melun u Sarajevu upoznaje Lyu, mladu gimnazijalku osobitog karaktera i između njih se rodi ljubav.Stjecajem povoljnih okolnosti"socijalno osvješteni Melun" opet postaje Milan, kapitalist kojemu je glavni raison d'etre stvaranje novca...uvijek više i više.Da li Milan može opet postati Melun, osoba puna razumjevanja za tradicijske vrijednosti bosnjačkog naroda i duboko svjesna jada njegove propasti ili je transformacija zauvijek promijenila ovaj karakter. Svima onima kojima Milan želi pomoći, kao naprimjer Hadži Mujagi ili hercegovačkim seljacima, on uistinu donosi zlo. Da li je Melun prokletnik?

Doista, tako ga u posljednjem susretu naziva Hadži Mujaga, vec oronuo i obnevidio od jada i nesretnog života.